A Nagyrét füvén egy új sport: a Gyorstollaslabda

Posted on: május 10, 2022 Posted by: admin Comments: 0

A Nagyrét füvén egy új sport: a Gyorstollaslabda

14 órától egy új sportág bemutatójára kerül sor a Nagyrét gyepén. Hallottatok már a Gyorstollasról?

A gyorstollaslabdát mint sportot 2001-ben egy Bill Brandes nevű német férfi fejlesztette ki. Célja az volt, hogy olyan ütős szabadidős sport jöjjön létre melyet szabadtéren ill. fedett pályán, napsütésben és egy kicsi szél esetén is lehessen játszani minden különösebb pályaigény nélkül. A játékot egy speciális erre a célra kifejlesztett ütővel és tollaslabdával játszuk. A sport különlegessége, hogy speciális eszközök (pl. labdába helyezhető világító patron) segítségével sötétben is lehet játszani.

Szerte a világon egyesületek és szövetségek alakulnak a sportág népszerűsítésére céljából, aztán 2011. augusztus 25-én Berlinben megalakult a Nemzetközi Gyorstollaslabda Szövetség (ISBO, International Speed Badminton Organization) és nem sokkal később a Magyar Gyorstollaslabda Szövetség (HSBA) is. 

Nagy örömünkre szolgált, hogy 2019-es évben hazánk elnyerte a Világbajnokság rendezési jogát. A sportág legrangosabb eseményén a magyar versenyzők 6 arany-, 5 ezüst- és 2 bronzérmet szereztek, ezzel Magyarország az éremtábla élén végzett.A sajtóközleményt csatolva küldöm.

A hivatalos felnőtt versenyeken  5,5 m x 5,5 m-es területet kell “védeni” melyek 12,8 m távolságra vannak egymástól. Ez a pálya elhelyezhető füvön, betonon, homokon és lehet játszani még salakon is hiszen a pálya mérete pontosan megegyezik egy hosszában kettészelt teniszpályával. A játék 16 pontig megy és 2 ponttal kell nyerni, 3 pontonként szervacsere van. Egyéni és páros mérkőzéseket is lehet játszani.

Itt lehet olvasni bővebben a sportágról, valamint videók is megtekinthetők:

International Crossminton Organisation

Itt pedig a Magyar Gyorstollaslabda Szövetség Facebook oldala: 

Magyar Gyorstollaslabda | Facebook

Leave a Reply:

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük